Black Woman van Sonny Sharrock: inspiratie voor Pink Floyd?

Op Soul Music Songs kwam ik het nummer Black Woman van Sonny Sharrock tegen. Een bizar nummer afkomstig van een bizar album waarop zijn vrouw Linda de vocalen verzorgt. Ik heb er al vele malen naar geluisterd en het nummer blijft boeien!

Black Woman

Het nummer Black Woman staat op het gelijknamige album uit 1969. Het was Sharrocks debuut album met Sonny op de gitaar en Linda die zingt. Ze zingt geen tekst, maar surft met haar stem door het nummer heen. Heel bijzonder. Het hele album is eigenlijk heel speciaal. Het schijnt free jazz te zijn, maar het album is ook beïnvloed door gospel, psychedelische klanken, soul en jazz natuurlijk. Volgens Wire magazine, behoort dit album tot de 100 albums die de wereld in vuur en vlam hebben gezet. Albums die de hedendaagse muziek sterk hebben beïnvloed. Op Webarchive kun je de lijst nog terugvinden en ook op Discogs staan de 100 albums opgesomd.

Black Woman van Sonny Sharrock
Hoes van Black Woman van Sonny Sharrock. Bron afbeelding:  Wikipedia

The Great Gig In The Sky

Volgens mij heeft Pink Floyd heel goed geluisterd naar dit nummer. Op het nummer The Great Gig In The Sky van het album The Dark Side of the Moon zingt zangeres Clare Torry net als Lind, geen tekst, maar gebruikt haar stem als een muziekinstrument. Luister hieronder eerst naar Sonny Sharrock en daarna naar Pink Floyd.

Black Woman van Sonny Sharrock

Het album Black Woman bevat extatische muziek. Over the top, dramatisch en soms licht hysterisch. Het album is geproduceerd door fluitist Herbie Mann, die een fan was van Sharrocks onvermoeibare explosies op de gitaar. Het album is onbekend en pas in 2005 toen het opnieuw werd uitgebracht, kreeg het de bekendheid die het verdiende. Overigens ging het om een Japanse heruitgave. Durfden de Amerikanen het niet aan om deze bizarre plaat opnieuw uit te geven? En een beetje bizar is de muziek van Sharrock wel. Zeker als je deze live opname uit 1970 ziet.

Bronnen: Funk My Soul, Rate Your Music

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00