Big Nick van James Booker

Big Nick is zo’n nummer dat je ergens wel eens eerder hebt gehoord. Maar waar dat was en wie het nummer heeft geschreven, is niet echt duidelijk. Big Nick is er gewoon altijd. En het heeft ook nog iets te maken met augurken.

Big Nick

Big Nick is een makkelijk in het gehoor liggend instrumentaal riedeltje met een Hammond orgel in de hoofdrol. Het werd geschreven door James Booker. Hij bracht het in 1963 als de B-kant van zijn single Cross My Heart dat verscheen op Peacock Records.

James Booker

James Booker was begin 20 toen hij dit nummer schreef. Booker was een muzikaal genie vanaf zijn 6de kon hij al klassiekers op de piano spelen. Het eerste nummer dat hij uitbracht op vinyl was Doing the Hambone met een lekker hambone ritme. Dat was in 1954. Hij was toen amper 14 jaar oud en noemde zichzelf toen Little Booker.

Later ging hij verder onder de naam James Booker, maar kreeg nog tal van andere titels. Zo werd hij the Piano Prince of New Orleans, The Bayou Maharadjah en The Black Liberace genoemd. Collega muzikant Dr. John beschreef hem als the best black, gay, one-eyed junkie piano genius New Orleans has ever produced.

James Booker
James Booker in actie Lionel decoster via Wikipedia

Augurken

Terug naar Big Nick. Er is eigenlijk maar bar weinig bekend over dit nummer. Behalve dat het veelvuldig werd gecoverd. In 1965 verzon de Franse zanger Nino Ferrer er een tekst bij en noemde het nummer Les Cornichons, dat zoveel betekent als ‘de augurken’. Ferrer maakte er een feestnummer van met als onderwerp een gezellige picknick in de natuur met een drankje, augurken, mosterd en brood. Het nummer werd een hit.

Het succes van Ferrer bleef niet onopgemerkt. Met name in Brazilië was men enthousiast. Daar brachten in 1966 onder meer Os Velhinhos Transviados. Banda Os Bárbaros, Hélio Mendes e Seu Conjunto en Ed Maciel E Sua Orquestra een instrumentale versie uit. Luister hieronder naar de bigband versie van Maciel.

Meer orgel

En ook de versie van Ed Maciel heeft weer zo’n heerlijk orgeltje in de hoofdrol. In de BoekenBlues shop vind je nog meer producten met de orgel als belangrijkste ingrediënt. Bekijk hieronder de laatste drie.

Bronnen: Second Hand Songs, Wikipedia, Wirz

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00