Armoede in de muziek

Armoede in de muziek is waar vandaag aandacht aan wordt besteed. Het is namelijk 17 oktober: Wereldarmoededag. Sinds 1992 wordt deze dag officieel erkend door de Verenigde Naties. Armoede is afschuwelijk. Maar net als andere vreselijke dingen, zoals de dood, werkloosheid en zelfs liefdesverdriet is het wel voer voor prachtige liedjes.

Armoede is oneerlijk

Armoede is niet eerlijk! Wist je dat er in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland in armoede leven en dat er ruim 450.000 kinderen zijn die dagelijks met de gevolgen van armoede te maken hebben. Het is een groot maatschappelijk probleem en het is onbegrijpelijk dat in ons rijke kikkerlandje nog mensen bij de voedselbank moeten aankloppen, geen geld hebben voor fatsoenlijke kleding, geen geld hebben voor de tandarts of om hun huis te verwarmen.

armoede in de muziek

Armoede in de muziek

Terug naar armoede in de muziek. Er zijn heel veel prachtige liedjes over armoede geschreven. Op Soul Music Songs vind je een hele rits Soul Songs about Hard Times. Niet op die lijst staat Ragged Hungry Blues van Aunt Molly Jackson. Ze zong het in 1930.

Aunt Molly. Afbeelding via Wikipedia

Aunt Molly

Aunt Molly (1880- 1 september 1960) was een invloedrijke Amerikaanse folkzangeres en vakbondsactiviste. Ze was de dochter van een mijnwerker en trouwde later ook met een mijnwerker. Toen ze 10 jaar oud was, belandde ze al in de gevangenis voor vakbondsactiviteiten en haar protest tegen sociale ongelijkheid. En ook in haar liedjes ging het over onrecht, honger en armoede. Luister naar Ragged Hungry Blues.

I’m sad and weary, I’ve got the hungry ragged blues;
I’m sad and weary, I’ve got the hungry ragged blues;
Not one penny in the pocket to buy one thing I need to use.

Meer protestsongs

Protestsongs hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik vind het bijzonder als mensen strijd voeren tegen tegen discriminatie, tegen armoede, tegen de oorlog of tegen milieuvervuiling. En op een platenbeurs zoek ik altijd naar Fight the power items. Ik heb ook een kleine verzameling protestmuziek aangelegd. En soms verkoop ik wat van die muziek. Hieronder de laatste 3 items in de webshop.

Bronnen: The Lomax Kentucky Recordings, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00