De 10 allerbeste kerstliedjes ooit

Mijn persoonlijke lijst met de 10 allerbeste kerstliedjes ooit. Niet de meest bekende liedjes, maar wel lekker veel soul, een flinke dosis verdriet, heimwee en ellende. De beste ingrediënten voor het perfecte kerstliedje!

De allerbeste kerstliedjes ooit

#1 Black Christmas van Rose Graham uit 1969 is lekker vette soul dat gaat over een verschrikkelijke kerst.

#2 Christmas In Prison van John Prine is een nummer uit 1973 van het album Sweet Revenge. Een beetje humor vermengd met algehele ellende. Deze twee zaken leveren een prachtig kerstliedje op.

#3 Fairytale of New York uit 1987 van The Pogues met Shane MacGowan en Kirsty MacColl. Het nummer was aanvankelijk bedoeld als een parodie op een kerstlied, maar groeide uit tot een regelrechte kersthit. De BBC probeerde de tekst nog te censureren vanwege het grove taalgebruik, maar dat kwam het succes alleen maar ten goede!

You’re a bum
You’re a punk
You’re an old slut on junk
Lying there almost dead on a drip in that bed
You scumbag, you maggot
You cheap lousy faggot
Happy Christmas your arse
I pray God it’s our last

#4 Father Christmas is een kerstliedje uit 1977 van The Kinks. Het lied gaat over de kerstman die in een warenhuis speelgoed weggeeft. Hij wordt in elkaar geslagen door een bende arme kinderen die geld van hem eisen, in plaats van dat nutteloze speelgoed.

#5 Happy Birthday Jesus is een nummer van gospel zanger Sam Sweetsinger Bell. Het verscheen ergens eind jaren ’60 begin jaren ’70 en stond ook op de verzamelaar Santa´s Funk & Soul Christmas Party – Vol. 3 uit 2015. Bell kreeg op het hoogtepunt van zijn carrière, eind jaren 60, te horen dat hij leed aan leverkanker. Er was niks meer aan te doen en had nog maar heel kort te leven. Hij ontving een echter een boodschap van God die hem vertelde dat als hij hem zou dienen, God hem zou genezen. Zo gezegd zo gedaan. Hij overleefde de gemene ziekte en veranderde zijn artiestennaam in Sam Sweetsinger Bell en startte een nieuwe carrière als gospel artiest.

#6 It’s Christmas Time van Su Ra en The Qualities. Dit doowoop nummer dateert uit 1956. Sun Ra zingt, speelt de harmonium en wordt begeleid op gitaar, kerstbellen en een woodblock.

#7 Just A Sad Xmas is een van de meest trieste kerstliedjes ooit. Het werd in in 1969 op de plaat gezet door The Soul Duo. Ze schreeuwen het uit van verdriet… en dat orgeltje… Dat maakt het verdriet alleen maar groter.


#8
Santa Claus is Coming to Town is wellicht een van de meest uitgekauwde kerstliedjes ooit  De Bahamiaanse gitarist en zanger Joseph Spence geeft er echter een eigen draai aan. Beetje hummen, neuriën en wat getokkel! Je vindt dit nummer op het album Living On The Hallelujah Side uit 1980.

#9 Santa Claus Is Definitely Here To Stay van James Brown uit 1970. Brown is waarschijnlijk de artiest die de meeste kerstliedjes ooit heeft uitgebracht. Hij wordt niet voor niets the hardest working man in show business genoemd!

#10 We Three Kings van George Conedy (Merry Soul Christmas At the Hammond Organ, 1972). Dit is een instrumentaal kerstliedje van Hammond orgel virtuoos George Conedy. Het nummer is te beluisteren op Soul Music Songs.

Het hele album is wel te beluisteren op You Tube. Ook steengoed! 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00