Auld Lang Syne is een gedicht van van de Schotse dichter Robert Burns. Het is een afscheidslied, een melancholische terugblik op het afgelopen jaar. Het wordt dan ook vaak gespeeld tijdens Oud & Nieuw.
Auld Lang Syne
Auld Lang Syne betekent zoiets als ‘lang geleden’ of ‘vervlogen tijden’. Burns leverde er ook een melodie bij, maar die heeft de tand des tijds niet doorstaan. Tegenwoordig wordt er een andere melodie gebruikt die iedereen wel kent. Auld Lang Syne is echt een oud jaarslied en wordt het lied gezongen bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar op de avond van Oud & Nieuw.
Sentimenteel nummer
Auld Lang Syne is meestal is het een beetje een melig, sentimenteel nummer. Heerlijk om bij afscheid te nemen. Soms een beetje goedkoop sentiment en net even te vaak iets te kitsch. De track is vaak gecoverd. Zo ook als het voetballied Wij houden van Oranje uit 1988 van André Hazes. Maar er zijn nog meer versies die vaak veel beter te doen zijn.
In 1963 zette (Patti) LaBelle & The Bluebelles het op de plaat .
The Black on White Affair zongen het in 1970, maar het nummer werd pas in 2004 uitgebracht. Lekkere versie met een heerlijk orgelriedeltje.
In 1975 maakte Leon Hyatt er een reggae versie van.
En dan nog een discoversie uit 1978 van The Bells. Te kitsch voor woorden en daarom juist weer okay.
Ook uit 1978 is de weëe versie van The Beach Boys.
Should old acquaintance be forgot,
And never brought to mind?
Should old acquaintance be forgot,
And days of times long past”?For times long past, my dear,
For times long past,
We’ll take a cup of kindness yet,
For times long past.
Meer Nieuwjaarssongs
Er zijn veel meer liedjes om het nieuwe jaar in luiden. En ik heb hier al een aantal blogs over geschreven. Hieronder heb ik de leukste voor je op een rijtje gezet
Bronnen: Mental Floss, Wikipedia