Afrikaanse pepersoep: het muzikale recept

Klinkt gek: een recept voor Afrikaanse pepersoep op een muzieksite. Maar zo gek is het niet, want muzikant Manu Dibango maakte er een liedje over: Pêpê Soup.

Manu Dibango

Manu Dibango was een Kameroens bandleider, componist, altsaxofonist en vibrafonist. Hij is het bekendst van het nummer Soul Makossa uit 1972. En dat nummer werd 10 jaar later nog bekender. Toen Michael Jackson de “Ma ma-se, ma ma-sa, ma ma-kossa” sample van dit nummer gebruikte voor Wanna Be Startin’ Somethin’ uit 1982. Jackson had hier geen toestemming voor gevraagd. Dibango wilde de superster aanklagen, maar Jackson gaf snel toe dat hij het refrein had geleend en de zaak werd buiten de rechtbank geregeld. Op de video hieronder hoor je het ‘jatwerk’ van Jackson.

Mama Appelsap

In Nederland was deze tekst de inspiratie voor het radioprogramma Mama Appelsap. Hier kregen onverstaanbare teksten een nieuwe betekenis. Het eerste voorbeeld was natuurlijk de tekst ma-mako, ma-ma-sa, mako-mako ssa waarin vele Nederlanders Mama say mama sa mam(a)appelsap in hoorden.

Afrikaanse pepersoep

Afrikaanse pepersoep

Terug naar de Afrikaanse pepersoep van Manu Dibango. Het nummer over deze soep, Pêpê Soup, verscheen in 1973 op het album Makossa Man. Een instrumenteel nummer met als ingrediënten een strakke beat, gillende gitaren, wilde saxpartijen en een schelle scheidsrechterfluit. Super pittige funk, net zoals de soep.

24 maart 2020

Afrobeatgigant Manu Dibango was een pionier wiens muziek de basis legde voor wat disco en later ook hiphop zou worden. Hij overleed vandaag precies 3 jaar geleden in Parijs op 86-jarige leeftijd. Hij was de eerste wereldberoemdheid die stierf aan de besmetting met het coronavirus.

Manu Dibango
Manu Dibango in actie. Bron afbeelding: Wikipedia

Het recept

Wil je zelf Afrikaanse pepersoep maken zoals die gegeten wordt in Kameroen, het geboorteland van Dibango, neem dan een kijkje op onderstaande video. Niet voor vegetariërs!

Meer mooie muziek

Er is nog veel meer muzikaal moois te vinden in de shop. Mooie wereldmuziek en Afrikaanse beats bijvoorbeeld. Check hieronder de laatste items die in heb toegevoegd aan BoekenBlues.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00