Zwarte country in 5 songs

Zwarte country bestaat al sinds jaar en dag. Sterker nog: country heeft zwarte roots. Toch wordt de traditionele countrymuziek gedomineerd door witte mannen met een tikkeltje overgewicht en die luisteren naar namen als Hank Thompson, Luke Combs en Garth Brooks.

Garth Brooks. Afbeelding via Glenn Francis, www.PacificProDigital.com via Wikipedia

De geschiedenis van de country

Maar dat het witte muziek zou zijn, is natuurlijk een stereotiep beeld. Het doet de geschiedenis van de country geen recht. Want eigenlijk begon countrymuziek in de VS, net als de meeste populaire muziekgenres bij de Afro Amerikaanse gemeenschap. Een voorbeeld hiervan is de banjo. Dat is hét country muziekinstrument bij uitstek. Maar wist je dat de hedendaagse banjo gebaseerd is op een West-Afrikaans instrument, genaamd de Akonting. Het was het instrument dat de tot slaaf gemaakten meenamen uit Afrika naar Amerika. Het was een ‘zwart’ instrument en ergens rond 1840 was het not done dat een witte Amerikaan op de banjo speelde.

Een tweede Afro-Amerikaans element in de country, zijn de songs. Hillbilly-muzikanten, zoals country artiesten aanvankelijk werden genoemd, lieten zich inspireren door spirituals, hymnen en de blues. En de oorsprong van deze genres ligt in de zwarte gemeenschap.

Echt vreemd dat countrymuziek tientallen al jaren wordt gedomineerd door witte artiesten, die onder contract staan bij een door witte mannen gedomineerde muziekindustrie en die optreden voor een wit publiek.

Modern Sounds in Country and Western Music

Er zijn muzikanten die zich nooit aan de regeltjes hebben gehouden en maar moeilijk in een muzikaal zijn te stoppen. Zo zijn er witte artiesten die soul ten gehore brachten en zijn er zwarte artiesten die country zongen. Deford Bailey was zo’n artiest. Hij noemde zijn muziek ‘black hillbilly music’. Ook Elizabeth Cotton past in dit rijtje. Nog zo’n artiest is Ray Charles. In 1962 nam Charles het album Modern Sounds in Country and Western Music op met covers van country grootheden als Hank Williams en Don Gibson. Maar in plaats van pedal steel-gitaren en violen, koos Charles voor een bigband-orkest en weelderige strijkers. In eerste instantie vonden zijn platenlabel en collega’s het helemaal niks. Volgens hen zou dit album Charles’ zwarte fans, in verwarring brengen. Maar zij hadden het mis. Modern Sounds werd een grote hit en opeens gingen de platenbobo’s overstag. Ook zij vonden het fantastisch. Luister hieronder naar het nummer You Win Again.

Zwarte country

Tegenwoordig zit zwarte country in de lift. Lil Nas X scoorde een mega hit met Old Town Road en onlangs heeft ook Beyoncé een country song uitgebracht: Texas Hold ‘Em. Maar in de jaren ’60 en ’70 was zwarte country een brug te ver. Toch werd er toen ook zwarte country gemaakt. Hieronder heb ik 5 zwarte country tracks uit die periode op een rijtje gezet. En om het nog ongebruikelijker te maken, al die 5 songs zijn op de plaat gezet door vrouwen… zwarte vrouwen.

#1 Fairytale van The Pointer Sisters

In 1974 brachten The Pointer Sisters het album That’s A Plenty. Hierop staat het countrynummer Fairytale. Het werd geschreven door Anita en Bonnie Pointer. Het werd een hit en belandde zelfs in de country-hitlijsten. Op basis van dit succes werd de groep uitgenodigd in Nashville, Tennessee, waar ze de zeldzame onderscheiding behaalden dat ze de eerste zwarte zangeressen waren die optraden in de Grand Ole Opry. Het nummer zou later worden gecoverd door onder meer Elvis Presley. Luister hieronder naar de versie die verscheen op het live album The Pointer Sisters Live At The Opera House.

#2 My Heart Can’t Take It No More van The Supremes

The Supremes namen ook een country album op: The Supremes Sing Country, Western & Pop. Het was hun vierde studioalbum en verscheen bij Motown in 1965. My Heart Can’t Take It No More werd al in 1963 opgenomen en opnieuw op de plaat gezet. Met dit country-album wilden The Supremes in de voetsporen treden van het album Modern Sounds in Country and Western Music van Ray Charles. Maar dat lukt niet goed. Het album van The Supremes verkocht maar matig.

#3 Only Mama That’ll Walk The Line van Pat Lundy

Pat Lundy zong in 1969 het nummer Only Mama That’ll Walk The Line. Een lekkere track met een countryvibe en met op de achtergrond de mondharmonica. Het nummer werd geschreven door Jimmy Bryant en opgenomen door de Amerikaanse countryzanger Jim Alley. Later nam ook Waylon Jennings het lied op. Het nummer had een ietwat andere titel, namelijk Only Daddy That’ll Walk The Line. Ook Linda Ronstadt coverde deze track.

#4 Tonight I’ll Be Staying Here With You van Tina Turner

Ook Tina Turner begaf zich op het pad van de zwarte country en bracht in 1974 het album Tina Turns The Country On! uit. Het was het eerste soloalbum van Turner. De plaat werd geproduceerd door een echte country Nashville-producer Tom Thacker. Op het album staan covers van verschillende country- en folkartiesten, waaronder Kris Kristofferson, James Taylor en Dolly Parton. Het nummer Tonight I’ll Be Staying Here With You werd geschreven door Bob Dylan. Er zijn geen singles van het album uitgebracht.

#5 You’re Crying Boy, Crying van Linda Martell

Linda Martell is waarschijnlijk de meest bekende zwarte countryzangeres. Ze scoorde een hit met Color Him Father, maar dat heeft niet echt een super hoog countrygehalte. You’re Crying Boy, Crying is veel meer country, met fiddles en een steelguitar. Beide nummers verschenen in 1970 op het album Color Me Country.

Zwarte country
Linda Martell in Ebony Magazine, 1970. Afbeelding via Wikipedia

Zwarte country playlist

Er is nog veel meer black country music. Ik heb een Youtube playlist gemaakt met, naar mijn bescheiden mening, de beste zwarte country songs die ooit zijn gezongen. Hieronder vind je de lijst.

Meer country

Ik heb niet echt veel country in de kast staan. Het is niet mijn favoriete genre, maar kom ik af en toe een top countryplaat of boek over countrymuziek tegen. Ik koop ze bij kringloopwinkels, platenbeurzen en op online handelspagina’s als Marktplaats. Zo nu en dan zet ik sommige tweedehands muziekboeken en vinyl te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste 3 toevoegingen.

Bronnen: Hello Music Theory, PBS, Skidmore News, Soul Music Songs

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00