Kind of Blue van Miles Davis is jarig

Kind of Blue, het legendarische Jazz album van trompettist Miles Davis is jarig en is vandaag 63 geworden. Tijd voor een terugblik.

Kind of Blue

Kind of Blue werd opgenomen op 2 maart en 22 april 1959 en werd op 17 augustus van dat jaar uitgebracht door Columbia Records. Het album bevat het ensemble-sextet van Miles Davis, bestaande uit saxofonisten John Coltrane en Julian “Cannonball” Adderley, pianist Bill Evans, bassist Paul Chambers, pianist Wynton Kelly en drummer Jimmy Cobb.

1959 Jazz topjaar

Het jaar 1959 was een topjaar voor de Jazz. Niet alleen vanwege de plaat van Davis, maar ook andere iconische jazz albums werden dat jaar uitgebracht, er werd geëxperimenteerd en de creativiteit vloeide volop. Op de website The 1959 Project is over elke dag van dat jaar een artikel geplaatst over de Jazz van exact 63 jaar geleden.

Meesterwerk

Kind of Blue wordt door veel critici beschouwd als de beste jazzplaat ooit. Het is het meesterwerk van Davis en een van de beste albums aller tijden. Het is in ieder geval een commercieel succes en verkoopt nog steeds als een dolle. Op Kind of Blue probeerde Davis het concept van modaal improviseren uit. Modale jazz is jazz waarbij de muziek wordt gespeeld aan de hand van een modus. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bebop. De bebop was nogal onrustig, maar op Kind of Blue werd aan de hand van een akkoordenschema gespeeld. Deze stijl geeft een unieke combinatie van spanning en rust, die Davis tot in het uiterste wist te benutten in zijn solo’s. Het bijzondere is dat Davis en consorten de studio binnengingen met nagenoeg niets in handen. Er werd nauwelijks gerepeteerd. Twee dagen later kwamen ze naar buiten met een meesterwerk!

Kind of Blue
De hoes van Kind of Blue. Bron afbeelding Lawren via Flickr.

Verjaardag van Kind of Blue

Toen het album 50 jaar oud was, werd er veel aandacht aan besteed. Er werd een speciale boxset op de markt gebracht en Legacy Recordings maakte een mooie documentaire over het album.

Nu is het inmiddels meer dan 60 jaar geleden dat het album uitkwam. Tijd voor nog een documentaire over deze iconische plaat.

Er is nog veel meer Jazz

Hou je van Jazz? Check dan hieronder de laatste Jazz-items die in op BoekenBlues heb toegevoegd.

Bronnen Muziek Documentaire, Open culture, Wikipedia, Written in Music

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00