De innige band tussen Hip Hop en Country

Hip Hop en country schuiven steeds meer naar elkaar toe. De country puristen vinden het maar niks, maar het aantal streams op Spotify en vertoningen op You Tube van Lil Nas X met het nummer Old Town Road laten toch echt een heel ander beeld zien.

Country Puristen

De country puristen zijn behoudend. Zij vinden dat de echte countrymuziek slechts is voorbehouden aan de blanke plattelanders uit de V.S. En country rap, ook wel hick-hop, past niet in die traditie.

Hip Hop en Country
John Wayne. Bron afbeelding: Pixabay.

Country Soul

Het was niet de eerste keer dat andere muzikale genres zich vermengden met de country. Ook in de soul en funk werden elementen van country geïntegreerd. Zo nam in 1962 Ray Charles ‎het album Modern Sounds In Country And Western Music op en was daarmee van de eersten die zich begaf in de wereld van de country. Maar er zijn veel meer country soul nummers. Luister maar eens naar If Loving You Is Wrong van O.B. McClinton uit 1973.

En andersom maakten country artiesten gebruik van andere muzikale genres. Beetje funk, beetje soul. I’m Gonna Make Her Love Me van Jim Ford is daar een voorbeeld van. Ook Hello L.A., Bye-Bye Birmingham van John Randolph Marr uit 1969 en in Funky Country van Jesters III uit eind jaren ’60 vind je funk en soul invloeden. Luister hieronder naar die nummers.

Hip Hop en Country: niet nieuw

En ook Old Town Road is lang niet de eerste mix tussen Hip Hop en country. In 1985 waren er al enkele voorbeelden. In de Square Dance Rap van Sir Mix-A-Lot uit 1985 rapt de zanger als een ‘white country boy’. Klinkt vreemd.

Ook uit 1985 dateert Rappin’ Duke van Shawn Brown. Brown kruipt al rappend in de huid van rondschietende cowboy John Wayne.

Er zijn nog veel meer voorbeelden op Spotify vind je een playlist van meer dan 3 uur lang.

Bronnen: Journal of Musical Thing, New York Times, Soul Music Songs

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00