Bizar feit: Haaien houden van Jazz

Haaien houden van Jazz. Dat is geen grap of een verzinsel. Het is echt waar. Onderzoekers van de Macquarie University in Sydney hebben namelijk ontdekt dat haaien Jazzmuziek herkennen.

Jazz als lokmiddel

De conclusie van dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Cognition. In het onderzoek werden jonge Port Jacksonhaaien naar een plek gelokt. Het lokmiddel was jazzmuziek. Hoorde ze de klanken van Jazz dan zwommen ze naar een bepaalde plek en daar werden de haaien en beloond met een lekker hapje. De aanname is dat haaien het geluid van een motor van een boot associëren met voedsel. Vaak wordt voedsel van toeristenboten in de zee gegooid om haaien naar kooiduikexpedities te lokken. Haaien hebben dus het vermogen te associëren en verbanden te leggen.

Klassieke muziek

Het onderzoek ging nog een stapje verder. Wat als er nu klassieke muziek in plaats van Jazz, wordt ingezet als lokmiddel. Maar de klassieke muziek verwarde de haaien. Als er klassieke muziek werd gespeeld, wisten de haaien niet wat ze moesten doen en waar ze naar moesten zwemmen. Duidelijk is: haaien houden van Jazz en niet van klassiek!

haaien houden van jazz
De Port Jacksonhaai. Bron afbeelding: J. Patrick Fischer [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Co

Onderschat

Haaien worden over het algemeen onderschat als het gaat om het leren van vaardigheden. Mensen beschouwen haaien als instinctieve dieren die niet of nauwelijks kunnen denken. Haaien hebben echter hele grote hersens en zijn duidelijk veel slimmer dan we denken!

Hou je ook van Jazz?

Hou je net als haaien van Jazz? Bekijk onderstaande drie items die ik onlangs in de BoekenBlues Shop heb geplaatst.

Bronnen: The Guardian, RD Springer

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00