Gospel koor top 5

Als een gospel koor zingt, dan ben ik verkocht. Ik ben er gek op. Die gepassioneerde samenzang, die swingende stemmen en vooral die enorme energie die loskomt als een gospelkoor zingt. De muziek van een gospel koor vind ik fantastisch. Het is magisch.

Gospel Koor
Children’s choir of Pentecostal church. Chicago, Illinois door Russell Lee.

Gospel is overal

Gospelmuziek is gebaseerd op de hymnen en spirituals die oorspronkelijk werden gezongen door Afrikaanse slaven. De teksten hadden vaak een religieus karakter. Maar het was veel meer dan religie. Het ging ook over vrijheid, hoop en het overwinnen van de strijd tegen gevangenschap en onderwerping. Vroeger hoorde je de muziek van black gospel choirs alleen in de kerk of op ‘zwarte’ radiostations. Nu is gospel overal. Het begon met Oh Happy Day van The Edwin Hawkins Singers. Het koor scoorde er een hit mee in 1969. Dit soort gospel vind ik persoonlijk veel te gladjes. Maar het was wel een van de eerste gospelnummers die mainstream werd en deur opende voor meer gospel. Hieronder een live versie van dit nummer uit 1969.

Gospel koor in de hoofdrol

Gospel koren zijn te horen in allerlei muzikale genres, zoals rock en country music bijvoorbeeld. In het nummer We Shall Be Free van Garth Brooks zingt een gospel koor mee. En ook I Wanna Know What Love Is van Foreigner, Like a Prayer van Madonna, I Still Haven’t Found What I’m Looking For van U2 en Unwritten van Natasha Bedingfield hebben een hoog ‘gospel koor gehalte’. Op YouTube kun je de playlist beluisteren met meer van dergelijke songs

Top 5 Gospel Koor Songs

Hieronder heb ik mijn gospel koor top 5 voor vandaag samengesteld. Dat kan morgen weer anders zijn, want ik ontdek nog elke dag de prachtigste muziek met een gospel koor in de hoofdrol.

This Is The Right Time van Institutional Church Of God In Christ Choir

Dit nummer stond op de gelijknamige plaat die in 1970 werd uitgebracht op King records. Er is niet veel bekend over dit koor, maar ik vind het geweldig klinken.

Trouble In My Way van Rev. Charles Nicks en The St. James Choir

Trouble In My Way van Rev. Charles Nicks · The St. James Choir werd in 1975 uitgebracht op het Sound Of Gospel Records. Studenten wilden graag bij hem in het koor zingen omdat Nicks een organist was die het Hammond orgel kon laten praten.

In Times Like These van Benny Cummings and the Kings Temple Choir

In Times Like These stond op de gelijknamige album uit 1976 dat werd uitgebracht op Creed Records. Het nummer begint met een heerlijke piano intro.

Keep A Light In My Window – Donell Hickman And The San Francisco Inspirational Choir

In 1977 werd Keep A Light In My Window uitgebracht op Unity Records. Het is een cover van de track van Caston & Majors die er in 1974 een hit mee scoorden. Deze gospelversie is veel rauwer en veeeel beter.

Motherless Child van Pastor Clay Evans & the Fellowship Missionary Baptist Church

Motherless Child werd in 1976 op Jewel Records uitgebracht. Evans begint begint heel rustig met solo zang en daarna voegt het koor zich bij de zanger. Kippevel.

Meer Gospel Muziek

Ik ben de fan van Gospelmuziek. Met of zonder koor overigens. Ik verzamel al een jaren platen en boeken over dit genre. Zo nu en dan zet ik ze te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste 3 toevoegingen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00