Gospel: ik ben er gek op

Gospel: Hemelse muziek, koren die vol overgave en passie zingen, een vette baslijn en een pompend Hammond orgel. Ik ben echt een groot fan van zwarte gospel. Muziek waarin je de pijn en de passie hoort. Muziek met een ziel. Ik ben er gek op. En het rare is dat ik helemaal niet religieus ben. Maar ik zou het er wel bijna van worden.

Gospel

Gospel is for believers!

Gospel uit de zwarte kerken van de V.S. is muziek met een ziel. Gospel is for believers! In mijn verzameling vinyl is dan ook heel wat gospelmuziek opgenomen. Ook vind je heel wat tweedehands muziekboeken over dit onderwerp. Hieronder vind je de laatste gospel aanwinsten in de BoekenBlues Shop.

Mijn Top 3

Op dit moment heb ik 3 favoriete gospelnummers. Dat kan zomaar morgen weer anders zijn, want er is zoveel mooie gospelmuziek gemaakt. Maar voorlopig is mijn top 3 als volgt:

3. Jesus Is Just Alright – The Art Reynolds Singers

Art Reynolds was de pianist en dirigent van het gospel koor van de St. Vestal C.M.E. kerk in Long Beach. Maar Reynolds wilde meer dan alleen in de kerk optreden. Hij wilde beroemd worden! Daarom vroeg hij in 1966 aan de vijf beste zangers in dat koor of ze samen met hem een gospelgroep wilde formeren. En dat wilde ze! The Art Reynolds Singers waren een feit. Ze waren de eerste gospelgroep die bij Capital Records een contract tekende en stonden hiermee aan de basis van de gospelrock. Hun eerste album Tellin’ It Like It Is werd een van hun bestverkochte albums. Van dat album is het Jesus Is Just Alright afkomstig. Ik vind het een fantastisch nummer. Het nummer werd gecoverd door vele andere artiesten, waarvan The Byrds en The Doobie Brothers het bekendst zijn. En The Art Reynolds Singers lagen niet alleen aan de basis van deze wereldhit, maar ook aan de basis van de carrière van Thelma Houston. Zijn was namelijk een van de zangeressen van The Art Reynolds Singers. Later scoorde ze zelf een monsterhit met het disconummer Don’t Leave Me This Way.

2. Keep Your Faith To The Sky – Willie Scott & The Birmingham Spirituals

Dit nummer kwam ik tegen op een verzamelaar van het Luaka Bop label, getiteld The Time For Peace Is Now (Gospel Music About Us). Er is weinig te vinden over Willie Scott & The Birmingham Spirituals . Deze gospelband is nooit echt doorgedrongen bij het grote publiek en ze heeft slechts één album uitgebracht: Thank You Lord For One More Day en daarop is Keep Your Faith To The Sky te vinden. Echt een geweldig nummer, dat eigenlijk helemaal geen gospel is. Het gaat niet over god, of over religie, maar over optimisme en hoop. In Flaunt Magazine kun je een mooi verhaal over Willie Scott en zijn Spirituals nalezen.

1. Like A Ship – Pastor T.L. Barrett & The Youth For Christ Choir

Dit vind ik op dit moment het allerbeste gospelnummer. Like A Ship is het het eerste nummer van het eerste album van Pastor T. L. Barrett And The Youth For Christ Choir. En niet alleen dit nummer is fantastisch, het hele album is te gek! Barrett was en is nog steeds predikant bij de Mount Zion Baptist Church in Chicago. Muziek was een belangrijk onderdeel van zijn kerkdiensten en in iedere dienst werden zijn preken ondersteund door de zang van een kinderkoor. Dit veertigkoppig koor bestond uit jonge, arme kinderen die Barrett van de gevaarlijke straten Chicago’s South Side haalde en naar zijn kerk bracht om ze daar een degelijke opvoeding te geven én om te zingen natuurlijk. In 1971 bracht hij het album Like A Ship… (Without A Sail) in eigen beheer op uit. Het werd daarna nog diverse malen opnieuw uitgebracht en diverse keren gesampled.

Gospel in de aanbieding?

Heb je gospel muziek in de aanbieding? Dan kan je me altijd mailen. Ik ben met name geïnteresseerd in gospelmuziek uit de jaren ’70. Je kunt me een berichtje sturen via het contactformulier. Ik reageer altijd, misschien niet heel snel, maar zal zeker van me laten horen!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00