Einde van de disco op Disco Demolition Night

Op 12 juli 1979 werd het einde van de disco ingeluid. Radio-dj Steve Dahl was dit genre meer dan zat en gooide tussen twee honkbalwedstrijden een berg discoplaten op de brandstapel.

Disco haat

Rockfans hadden een hekel aan deze muziekstijl die ze maar commercieel en eentonig vonden. Steve Dahl, een 24-jarige radio-dj uit Chicago, haatte disco. Hij kotste op de film Saturday Night Fever die de disco mega populair had gemaakt. Hij vond het afschuwelijke muziek en zijn weerzin werd alleen maar groter toen het radiostation waar hij werkzaam was, besloot alleen nog maar disco te draaien. Dahl weigerde en verloor zijn baan. Tijd voor wraak.

Disco Sucks

Dahl vond een nieuwe baan bij een ander radiostation. Nu kon hij vendetta vorm gaan geven. Hij liet buttons maken met de tekst ‘Disco sucks’ en voerde een anti-disco campagne voor het nieuwe radiostation waar hij werkte. Hij wilde een ‘Disco Demolition Night’ organiseren en die moest worden gehouden op 12 juli 1979, in het honkbalstadion van Chicago. Daar vond namelijk de dubbele honkbalwedstrijd plaats van de Chicago White Sox tegen de Detroit Tigers. Dahl riep zijn luisteraars op om naar de wedstrijd te komen en een discoplaat mee te nemen om op een brandstapel te gooien.

Honkbal

De opkomst was enorm. Men verwachtte zo’n 20.000 mensen, maar het waren er maar liefst 60.000. Het waren veelal stomdronken jongeren. Ze frisbeeden de platen het veld in en er werd ook een groot deel door Dahl opgeblazen. De explosie sloeg een krater van minstens een halve meter in het speelveld. Het publiek rende daarna massaal het veld op dat uiteindelijk helemaal kapot getrapt werd.

Einde van de disco

Disco Demolition

De tweede wedstrijd tussen de White Sox en de Detroit Tigers kon daarom niet doorgaan. Een dag later werd de winst aan de Detroit Tigers toebedeeld. De Disco Demolition was gelukt, maar de favoriete club van Dahl verloor door zijn toedoen de wedstrijd. Bekijk hieronder twee video’s over de Disco Demolition.

Einde van de disco

Veel honkbalfans waren woedend. Ook veel disco-artiesten waren meer dan pissig. Nile Rodgers, voorman van disco groep Chic, vergeleek Dahl’s actie met de boekverbrandingen van de nazi’s. Ook Gloria Gaynor en The Bee Gees waren woedend. Muziekcritici noemden de actie van Dahl racistisch en homofoob.

Ook in Nederland

In Nederland was met ook klaar met disco. De new wave band Gruppo Sportivo scoorde in 1979 een hit met Disco Really Made It (‘it’s empty and I hate it’). Het werd hun grootste hit!

Disco is te gek!

Hou je in tegenstelling tot Steve Dahl, wel van disco? Check dan de laatst 3 discoplaten die ik aan de BoekenBlues Shop heb toegevoegd.

Bronnen: DJ Broadcast, A Journal of Musical Things, The Legacy of Music, Muziekweb

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00