Eefing: Hillbilly beatboxing

Eefing is vocale techniek die vergelijkbaar is met beatboxing, maar dan bijna een eeuw ouder. Het is een soort hikkende, ritmische piepende muzikale ademhaling die meer dan 100 jaar geleden op het platteland van Tennessee is ‘uitgevonden’.

Hillbilly beatboxing

Eefing, ook wel eefin’ genoemd, is eigenlijk een soort Hillbilly beatboxing. Het is ritmische ademhaling met wat scheetgeluiden. Het was echt een redneck ding en vornamelijk te horen in hillbilly muziek. De grondlegger van deze vocal techniek is Jimmy Riddle. Hij vertelt in deze video hoe het moet.

Eefing hype

Begin jaren ’60 dachten sommige bobo’s in de platenindustrie dat deze vorm van beatboxing een hype zou worden, maar dat gebeurde eigenlijk nooit. De grootste eefing-hit was Little Eefin Annie van Joe Perkins, die er in 1963 een klein hitje mee scoorde. Best bijzonder dat een zwarte zanger met deze redneck muziektechniek een hit scoorde.

Eefing

Beluister hieronder diverse successen in dit genre met als eerste het nummer van Joe Perkins die te zien was in een R&B-show in Nashville genaamd Night Train, die werd uitgezonden in de periode van 1964 tot 1967.

Een tweede nummer waarin deze vocale techniek te horen is, is Eefin’ Alvin door de Chipmunks

De Engelse komiek, zanger en acteur Benny Hill bracht in 1960 het nummer Eefin Nanny Stomp uit. Hij deed dit samen met zijn band en ze noemden zich toen nog het Billy Hutch His Harmonica And Orchestra. Je herkent nog duidelijk het Benny Hill-thema (Yakety Sax) uit zijn shows terug in dit nummer.

Eefing in Nederland

En ook in Nederland werd gebruikt gemaakt van deze beatboxing techniek. Het was namelijk de Nederlandse rockgroep Focus die in 1971 het nummer Hocus Pocus uitbracht. Het nummer bevat heel duidelijk een eefing en natuurlijk jodel-elementen.

Meer bijzondere muziek

In de BoekenBlues shop vind je nog meer veel te gekke muziek. Bekijk hieronder de laatste drie platen die ik heb toegevoegd aan de shop.

Bronnen: Dangerous Minds, Weird Universe, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00