De soundtrack van een ondeugende film

Ennio Morricone is een van de meest bekende componisten van filmmuziek. Hij schreef muziek voor westernfilms en componeerde zelfs de soundtrack van een ondeugende film!

Filmcomponist

Morricone Hij was een van de invloedrijkste filmcomponisten van de twintigste eeuw. Zijn soundtrack van de western Once Upon a Time in the West werd met meer dan tien miljoen verkochte exemplaren een van de meest succesvolle filmmuziek albums ooit.

Ennio Morricone
Ennio Morricone in 1996. Bron afbeelding: Ferdinando Castaldo via Wikipedia

Ennio Morricone

Morricone componeerde de muziek voor honderden series en films, waaronder de westernklassiekers Once Upon a Time in the West en The Good, the Bad and the Ugly, beide van regisseur Sergio Leone. Il mattino per piano e voce uit 1946 is het eerste werk dat hij componeerde. Hij was toen pas 18 jaar. Morricone was een succesvol een zeer productief componist. De samenwerking met jeugdvriend Sergio Leone was een van de belangrijkste ingrediënten van zijn succes. Die samenwerking begon met westernfilm A Fistful of Dollars uit 1964. Bij deze muziek was het al duidelijk hoe inventief Morricone was. Er was namelijk niet genoeg geld om een heel orkest in te huren. Om de muziek toch groots en meeslepend over te laten komen, maakte hij gebruik van ongebruikelijke instrumenten zoals Siciliaanse volksinstrumenten, de pas ontwikkelde Fender gitaar, houtblazers en allerlei andere special effects. Ook begon de tien jaar durende samenwerking met de kunstfluiter Alessandro Alessandroni en met het koor Cantori Moderni.

Soundtrack van een ondeugende film

Ennio Morricone werkte met veel meer regisseurs samen. Met Pier Paolo Passolini, Aldo Lado, Samuel Fuller en Bernardo Bertolucci bijvoorbeeld. En samen met Jerzy Kawalerowicz maakte hij in 1971 de film Maddalana. Maddalena is een jonge, sensuele vrouw dat in haar huwelijk seksueel gefrustreerd raakte en wanhopig op zoek is naar de ware liefde. Ze gaat biechten bij een jonge priester die aan zijn roeping twijfelt. Ze wordt verliefd en krijgt een kortstondige verhouding met hem. Op Dailymotion kun je de hele film bekijken. Het verhaal stelt niet veel voor maar de muziek is bijzonder.

ondeugende film

Maddalena

Morricone schreef de soundtrack van deze ondeugende film en twee nummers Come Maddalena en Chi Mai springen eruit. Lekker broeierige muziek. Beide nummers werden jaren later, in 1977, opnieuw als single opgenomen en uitgebracht als discoversie genaamd Disco 78.

Chi Mai werd later ook gebruikt in de film Le Professionnel met Jean-Paul Belmondo, uit 1981 en in de televisieserie An Englishman’s Castle en The Life and Times of David Lloyd George. In april 1981 bereikte het nummer bereikte de tweede positie in de Engelse top 40. In de jaren ’80 werd in Frankrijk het nummer ook gebruikt in een reclame van Royal Canin. Beluister en bekijk dit nummer hieronder.

Meer soundtracks

In de BoekenBlues shop vind je veel meer te gekke soundtracks. Hieronder vind je de laatste drie items die onlangs zijn toegevoegd.

Bronnen: EnnioMorricone, Illusion City, NOS, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00