Country uit Nairobi

Country uit Nairobi. Kan dat? Is deze typisch blanke Amerikaanse countrymuziek ook in Afrika populair? Het antwoord daarop is ‘ja’. In Oost-Afrika en met name in Kenia en in andere delen van Engelstalig Afrika floreert dit genre al bijna een eeuw.

Feest der herkenning

Het begon ergens in de jaren 1930 en ’40 toen de Britse kolonisten platen van Jimmie Rodgers en Jim Reeves draaiden. Het sloeg aan bij de lokale bevolking. Mogelijk kwam dat omdat country & western iets weg heeft van het lokale genre genaamd Mugithi dat traditioneel wordt gezongen met gitaarbegeleiding. En dan de boodschap in veel songs die gaat over liefde, familie, het platteland, het geloof en het arbeidersleven, is ook voor veel Kenianen een feest der herkenning.

Country uit Nairobi

Afrikaanse country

Country werd steeds populairder in Kenia en tot op de dag van vandaag wordt er veel naar geluisterd. In de clubs van Nairobi wordt volop country gedraaid en was er jarenlang televisieprogramma op de Keniaanse televisie te zien, genaamd Strings of Country: een show met lokale countryartiesten. Regelmatig zijn er Afrikaanse countrymuziekfestivals waar je niets anders hoort als fingerpicking, gejodel en slide-gitaren. Zo geven Jeff Koinange en Sir Elvis countrymuziekshows in kleine provinciestadjes waar ze spelen voor duizendkoppig line-dansend publiek dat gekleed gaat in Stetsons, cowboylaarzen en jeans. Bijna surrealistisch.

Country hits

En om het te bewijzen, vind je hieronder drie videoclips van de hits die te zien en te horen zijn op de Keniaanse radio. Allereerst Kagoti Ka Marangi van Ythera Cowgirl.

De tweede track is Amanda. Een super slow country nummer van Steve Rogers en Kareh B.

En als laatste ook nog Elvis Nyaruri met I Just Cannot Wait To Go Back Home.

Andere muziek uit Afrika

En naast country is er veel meer Afrikaanse muziek. Soukous bijvoorbeeld. Omdat mijn boekenkast uitpuilt en ik geen plek meer heb voor platen, moet ik ruimte maken. Daarom zet ik af toe wat te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste 6 toevoegingen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00