Afrikaanse muziek is er volop, maar toch moet je er altijd naar zoeken. Vreemd! Er is op dat continent zoveel prachtige muziek gemaakt, maar het is zwaar ondervertegenwoordigd op radio, Spotify, YouTube en op welk medium dan ook. Mijn missie is om daar verandering in aan te brengen. Daarom heb ik een persoonlijke top 25 opgesteld met de mooiste Afrikaanse muziek. Zou mooi zijn als er maar een paar mensen naar deze songs luisteren. Dan is mijn missie al een klein beetje geslaagd.
Afrikaanse Muziek Top 25
Ik heb 25 Afrikaanse tracks op een rijtje gezet die ik allemaal even mooi vind. De top 25 is dan ook geen rangschikking naar wat ik het mooiste nummer vind. Kiezen kan ik gewoon niet. Ik heb ze daarom op alfabetische volgorde opgesomd. Overigens kan het best zo zijn dat ik binnenkort weer een Afrikaanse muziek top 25 opstel. Dan heb ik weer nieuwe songs ontdekt.
En dan nu….. de Afrikaanse Muziek Top 25
1. Asante Kwa Wazazi van Marehemu George Mukabi
George Mukabi was een muzikant uit Kenia en was een van de eerste muzikanten uit dat land van wie de muziek werd opgenomen op vinyl. Hij speelt Keniaanse fingerstyle gitaar. Deze stijl werd door Mukabi ontwikkeld en wordt omutinmbo genoemd. Asante Kwa Wazazi staat op het album Sengula Nakupenda dat ergens in de jaren ’60 werd uitgebracht.
2. Badala Zamana van Zohra
Badala Zamana is Algerijnse disco van Zohra. Het stond op het gelijknamige album dat in 1977 werd uitgebracht. Hieronder zie je een studio opname van Zohra.
3. Chapita van Dick Khoza
Chapita is een track een Zuid-Afrikaans jazzdrummer Dick Khoza. Het is Zuid-afrikaanse jazz doorspekt met funk en afrobeat. Als manager van de legendarische Pelican Club in Soweto speelde Khoza een sleutelrol in de opkomst van de soul-, funk- en jazzscene van Johannesburg. En geïnspireerd door de Afro rockband Osibisa, verzamelde hij zijn Pelican Club landgenoten voor de opnamesessie van Chapita in 1976. De originele opnames raakten echter zoek en werden pas zo’n 30 jaar later teruggevonden. In 2010 werd dit album opnieuw uitgebracht met daarop het heerlijk capejazz nummer Chapita.
4. Dankasa van Uppers International
De Uppers International was een band uit Ghana. In 1973 brachten ze de single Dankasa uit. Er is maar bar weinig bekend over deze band. Maar wat ik wel weet, is dat het heerlijke funk is uit Afrika.
5. Djanfa Magni van Tidiani Kone Et Le T. P. Orchestre Poly Rythmo De Cotonou – Benin
Op het nummer Djanfa Magni uit 1977 worden de blazers gespeeld door de Malinese muzikant Tidiani Kone. Hij speelde bij l’Orchestre Super Rail Band du Buffet Hotel Del La Gare De Bamako. De titel van dit geweldige nummer is Djanfa Magni dat zoveel betekent als ‘verraad is slecht.
6. Egypt Strut van Salah Ragab & the Cairo Jazz Band
Egypt Strut is bigband jazz uit Egypte. Het nummer wer in 1973 opgenomen. Het is een mix van militaire marsmuziek, jazz en Arabische muziek. Salah Ragab was een Egyptische drummer wordt beschouwd als een van de bedenkers van de Egyptische jazz. Zet de volumeknop voluit!
7. Heavy Heavy Heavy van Geraldo Pino & The Heartbeats
Geraldo Pino uit Sierra Leone was een van de eerste succesvolle West-Afrikaanse muzikanten die muziek in de stijl van Amerikaanse soul en funk speelde. Hij toerde met The Heartbeats en inspireerde tientallen jonge bands. Heavy Heavy Heavy is heavy funk met orgel à la James Brown. Het werd ergens in de jaren ’70 uitgebracht.
8. I Beg van Tony Sarfo and The Funky Afrosibi
I Beg is een instrumentaal nummer van de Ghanese band Tony Sarfo & The Funky Afrosibi. Het stond op het album Superman uit 1976. Te gekke relaxte soulvolle funk.
9. Just because You are a Woman van Fran Kuboye
Fran Kuboye was een Nigeriaanse zangerer, tandarts, tv-persoonlijkheid en vrouwenrechtenactiviste. Ze was medeoprichter was van de Jazz 38 club in Lagos en de Extended Family Jazz Band. Ze was de nicht van Fela Kuti. Just because You are a Woman stond op het album The Black Way – La Mémoire Du Peuple Noir en werd uitgebracht in 1979.
10. Kadia Blues van Traoré et ses Tambourinis
Kadia Blues is dromerige Afro-Cubaans blues van Traoré et ses Tambourinis. Dit was een band uit Guinee die in 1960 werd opgericht. De band heette toen nog Orchestre de la Paillote en stond onder leiding van saxofonist Keletigui Traoré. Kadia Blues werd in 1967 op de plaat gezet.
11. A Luta Continua van Candinha
In 1975 zette David Zé het nummer A Luta Continua op de plaat. Het nummer verscheen op zijn debuutalbum Mutudi Ua Ufolo/Viuva Da Liberdade. David Zé was een beroemd muzikant uit Angola. Nadat zijn debuutalbum in 1975 uitkwam, kreeg hij brede erkenning. Maar zijn carrière was van korte duur toen hij werd vermoord bij een mislukte staatsgreep. Zijn politiek activisme weerspiegelt zich ook in dit nummer. La Luta Continua (de strijd gaat door) is een muzikaal protest tegen de Portugese overheersing.
12. Mahlalela (Lazy Bones) van Letta Mbulu
Mahlalela (Lazy Bones) staat op het derde album van de Zuidafrikaanse zangeres Letta Mbula, simpelweg getiteld Letta. Dit album werd in 1970 op Chisa Records uitgebracht.
Het nummer begint met een a capella koor. Prachtige stemmen, beetje vreemd en dan…. die knallende Afro-groove. Een geweldige track.
13. Mandjou van Salif Keita en Les Ambassadeurs.
Mandjou is een klassieker. Het is een nummer van Salif Keita en Les Ambassadeurs. Het nummer werd geschreven toen Les Ambassadeurs in ballingschap leefden in Ivoorkust. Ze waren gevlucht uit Mali uit angst voor het gevaarlijke politiek regime.
Mandjou stond op de gelijknamige lp die werd uitgebracht op het Ivoriaanse label Badmos in 1978. Het meer dan 12 minuten durende nummer is een ode aan Mandjou, waarmee de Guinese president Ahmed Sékou Touré en de bevolking van Mali wordt bedoeld. In het nummer spelen de stem van Keita, gitaren, orgel en saxofoon, de hoofdrol.
14. Marie-Louise van Papa Wendo
Wendo Kolosoy een van de bedenkers van de Congolese rumba nam in het nummer. Kolosoy wordt ook wel Papa Wendo genoemd. Het nummer dateert ui 1948 en hij schreef het samen met gitarist Henri Bowane. Het werd een grote hit. En dat was niet alleen omdat het een lekker nummer is, maar ook omdat er nogal wat gedoe rond het nummer speelde. Volgens de katholieke kerk had dit nummer ‘satanische’ krachten. Onzin natuurlijk.
15. Mouhamadou Bamba van Orchestra Baobab
Mouhamadou Bamba staat op het gelijknamige album uit 1980 van Orchestra Baobab. Dit is een band, of beter gezegd, orkest uit Senegal, die een mix speelt van Cubaanse muziek en traditionele West-Afrikaanse muziek.
De track Mouhamadou Bamba nummer begint met luchtige ijle gitaarintro waaraan later hartverscheurende zang wordt toegevoegd. Als basis van de song hoor je een vette reggae baslijn en op de achtergrond hoor je ‘bamba, bamba’. Het nummer eindigt met een rockende gillende gitaarsolo. In dit nummer zit alles. En je blijft steeds meer ontdekken. Bijzonder!
16. Al Mursal van Mohammed Wardi
Mohammed Wardi was een legendarische Soedanese zanger en activist, vergelijkbaar met Fela Kuti. Zijn liedjes gaan over romantiek, passie, Nubische folklore, revolutie en patriottisme, waarbij sommige van zijn politieke songs ertoe leiden dat hij in de gevangenis belandt. Hij was lid van de Soedanese Communistische Partij en na de militaire staatsgreep in 1989 verliet hij Soedan en leefde in ballingschap in Caïro en Los Angeles. In 1990 gaf Wardi een concert voor 250.000 Soedanese vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in Itang , Ethiopië. Hij was echt mega populair.
In 1997 bracht Wardi een cassette uit genaamd Al Mursal, dat zoveel betekent als ‘de boodschapper’. Het was een lied dat hij in 1974 voor het eerst zong. Soedan werd gek. Dit was tot nu toe het best verkochte Soedanese album ooit, omdat hij de zanger was van het Soedanese volk. Links en rechts, Hoogopgeleid en analfabeet, de arbeider, de boer en wie dan ook. Iedereen vond het geweldig. Luister hieronder naar het meer dan 11 minuten durende titelnummer van dit album.
17. Mwasa Makossa van Manu Dibango
Mwasa Makossa staat op het album Makossa Man uit 1974 van Manu Dibango. Het album kwam uit na zijn grote hit Soul Makossa, maar was eigenlijk al eerder opgenomen. Mwasa Makossa is de voorloper van zijn megahit. Vette afrofunk uit Kameroen met Dibango op de saxofoon.
18. Never Too Late van The Apostles
Heftige psychedelische soul rock uit Aba, Nigeria. Gillende gitaren, zang à la James Brown, een hysterisch orgeltje en vette drums. Dat is de beste omschrijving van Never Too Late dat The Apostles uitbrachten in 1976.
19. Overture van Gibson Kente
Overture is een instrumentaal jazz nummer afkomstig uit de musical How Long. De musical werd geschreven in 1973 door Gibson Kente. De musical werd verboden omdat apartheid aan de kaak werd gestel. Kente heeft How Long ook verfilmd, maar daar waren de autoriteiten niet blij mee. Hij moest in 1976 de gevangenis en de film werd nooit uitgebracht. Gelukkig is de muziek wel op de plaat gezet.
20. Sûr Di Nô Pubis van Super Mama Djombo
Super Mama Djombo is een band uit Guinee-Bissau die halverwege de jaren ’60 werd opgericht in een padvinderskamp. De bandleden waren toen nog maar kinderen waren. De band is vernoemd naar de geest Mama Djombo. Deze geest zou de soldaten tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in Guinee-Bissau beschermen. In 1974 trad de politiek activist Adriano Atchutchi tot de band toe. Na de onafhankelijkheid in 1975 werd de groep werd immens populair. Ze speelden vaak bij de toespraken van president Luís Cabral en hun concerten werden live op de radio uitgezonden. In 1978 namen ze eerste album op getiteld Na Cambança. Echt een geweldige plaat en het nummer Sûr Di Nô Pubis dat zoveel betekent als de’ ‘het zweet van ons volk’, swingt als een dolle.
21. Tilantina Zarie van Alemayehu Eshete
Tilantina Zarie is een nummer uit 1974 van de Ethiopische zanger Alemayehu Eshete. Jazzy Ethiopische soul. De intro is al goed, verder lekker vrolijk pianospel en de bijzondere stem van Eshete. Hij zong voornamelijk in het Amhaars en kreeg de bijnaam “de Ethiopische Elvis” vanwege zijn Elvis-imitaties toen hij nog op school zat.
22. Tizita van Getatchew Mekuria
In 1972 brengt de Ethiopische jazz saxofonist Getatchew Mekuria, het album Ethiopia Getatchew Mekuria And His Saxophone uit. Daarop vind je instrumentale nummer Tizita. Mekuria op de sax en begeleidt door piano, orgel en drums. Hypnotiserende groove.
23. Tsi Ma Leto van Les As Du Golfe
Les As du Golfe komt uit Togo. Ze hebben jammer genoeg maar één album opgenomen. Waarschijnlijk werd deze plaat begin jaren ’70 uitgebracht. Tsi ma leto betekent zoveel als ‘het is zomer’ en de zonnestralen spatten er vanaf.
24. Vive Le Renouveau van El Rego Et Ses Commandos
El Rego Et Ses Commandos was een band uit Benin. In 1969 brachten ze het minialbum Vive Le Renouveau uit. Luister hieronder naar het gelijknamige nummer.
25. Wait For Me van Roger Damahouzan
In 1972 nam Roger Damahouzan uit Togo het nummer Wait For Me op. Hij wordt ook wel de James Brown van Lomé genoemd. Waarom…? Dat hoor je van zelf. Heerlijke afrofunk!
Toegift Afrikaanse muziek: Zulu Lunchbag van Ndikho Xaba & the African Echoes
En dan ook nog een toegift: Zulu Lunchbag. Eigenlijk is dit niet een echt Afrikaans nummer, maar wel een bijna Afrikaanse track. Het is de B-kant van een single van de Zuid-Afrikaan Ndikho Xaba die in 1962 in ballingschap in de V.S. leefde. Samen met zijn Amerikaanse band The African Echoes zette hij in 1968 dit heerlijke laidback jazznummer op de plaat.
Leesvoer over Afrikaanse muziek
Ik hou van muziek uit Afrika. Ik heb een behoorlijke verzameling met Afrikaanse platen. Ook schrijf ik er regelmatig blogs over. Hieronder heb ik er een aantal op een rijtje gezet.
Afrikaanse muziek playlist
Hou je van Afrikaanse muziek, check dan ook het blog AfroGrooves. En als je ervan houdt om artiesten live te zien optreden dan is deze playlist aan te bevelen. Vol met Afrikaanse muziek die live ten gehore wordt gebracht. En dan heb ik nog een afspeellijst opgesteld met met alle Afrikaanse songs die hierboven zijn opgesomd zijn hierin opgenomen, plus extra tracks.
Meer Afrikaanse muziek
Ik ben de fan van muziek uit Afrika en verzamel al een tijdje platen en boeken over de muziek van dit continent. Ik heb heel wat tweedehands vinyl met Afrikaanse muziek in de kast staan. Soms zet ik ze te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk de laatst toegevoegde items hieronder.