Afrikaanse kerstmis met 8 funky tracks

Acht Afrikaanse kerstmis tracks om lekker te draaien onder de kerstboom. Geen zware kost, maar lichtvoetige vrolijke Afrikaanse muziek waarop je kan dansen met de kerstman.

Afrikaanse kerstmis

Afrikaanse kerstmuziek is niet ruim vertegenwoordigd. Je moet er echt naar zoeken. En dat heb ik gedaan en vond een aantal prachtige nummers.

Afrikaanse kerstmis

Allereerst kun je luisteren naar Merry Christmas van de Ikenga Super Stars Of Africa. Het nummer verscheen op hun album In Nigeria dat in 1975 uitkwam. Het is heerlijke highlife kerstmuziek uit….. je raadt het al… Nigeria.

Shangilia Christmas Pt. 1 van Les Kilimambogo Brothers Band uit Kenia stond op hun album Simba Africa uit 1984. De band speelt Benga. Dit genre is is afkomstig uit het westen van Kenia. Benga is Oost-Afrikaanse dansmuziek die in de jaren vijftig populair werd. Het wordt gekenmerkt door een vette zware bas en kort aanhoudende, heldere gitaarpatronen.

Munafika is een nummer van Les Troubadours Du Roi Baudouin. Tijdens een bezoek aan een platenbeurs vond ik dit album. Les Troubadours Du Roi Baudouin was een Congolees kinderkoor uit Kamina in Congo. Het koor was opgericht door Père Guido Haazen in 1954 in het toenmalige Belgisch Congo. Het koor bestond grotendeels uit jongens, vijftien mannen en enkele percussionisten. In 1963 brachten Les Troubadours Du Roi Baudouin het album Christmas In the Congo uit. Een van de mooiste nummers op dit album vind ik Munafika.

Meer Afrikaanse kerstmis is op de plaat gezet door Houghas Sorowonko. Hij is een highlife muzikant uit Ghana en nam ergens in de jaren ’70 het nummer A Groovy Christmas And New Year op.

Happy Christmas & New Year is een nummer van The Oroko Sounds “Leader Wa Ilambo”. Een bijna 10 minuten lang durend highlife kerstliedje uit 1979 uit Nigeria. Lekker obscure Afrikaanse kerstmis.

Christmas is een nummer van Orchestre Mbuta-Mbuta. Het werd in 1977 uitgebracht en is hieronder te horen in 2 delen. Vrolijke kerst soukous.

Yede Mpaebo Ma Wo van Kwadwo Donkoh & His Abokyi Parts Of Ghana verscheen in 1983 op het kerstalbum Christmas Africana. Kwadwo Donkoh was een muzikant uit Ghana die al in 1965 muziek uitbracht maar met dit album populair werd. Yede Mpaebo Ma Wo betekent zoveel als ‘we bidden echt tot u’.

Als laatste nummer in de reeks Afrikaanse kerstmis, heb ik de track Happy Christmas van Paul Ngozi toegevoegd. Ngozi was een Zambiaanse gitarist, singer songwriter en was populair in de jaren ’70 en ’80. Hij werd bekend als bandleider van de Ngozi Family. Deze band maakte naam als een lokale toprockgroep en was een van de eerste groepen die zogenaamde Zamrock speelden. Op de B-kant vind je nog een vrolijk feestnummer, namelijk Happy New Year.

Meer Afrikaanse muziek

Hou je net als ik van Afrogrooves? In de BoekenBlues Shop vind je nog veel meer Afrikaanse muziek. Bekijk hieronder drie ‘Afrikaanse muziek items’ die ik onlangs heb toegevoegd aan de shop.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00