Turkse dans: Kolbasti

Kolbastı is een populaire Turkse dans. De dans dateert uit de jaren ’30 en is ontstaan uit de stad Giresun aan de Zwarte Zeekust én het heeft iets te maken met de politie….

Kolbasti

De dans is ergens in de jaren ’30 ontstaan in haven van Giresun aan de Zwarte Zeekust noordoosten van Turkije. Vrij vertaald betekent ‘kolbastı’ ‘op heterdaad betrapt door de politie’. Volgens de legende is de dans ontleend aan de bewegingen die de nachtelijke politiepatrouilles in de stad maakten wanneer ze dronkaards oppakten. En die dronkaards verzonnen een lied op die ‘politiemoves’ met de tekst: ‘Ze kwamen, ze vingen ons, ze sloegen ons’ (in het Turks: ‘Geldiler, bastılar, vurdular’).

Turkse Dans

Turkse dans voor op bruiloften en partijen

Tegenwoordig wordt de Kolbasti vooral gedanst op bruiloften en partijen. Ook jongeren dansen de Kolbasti. Met energieke bewegingen laten jongens aan de meisjes hun danceskills zien en proberen zo de meisjes om hun vinger te winden. In 2010 werd een Kolbasti record behaald. Adam Asik danste maar liefst 320 stappen in één minuut. Je kunt de dans ook zelf leren. Check onderstaande video’s voor de danslessen.

Psychedelische Turkse dans

Er zijn talloze uitvoeringen van deze Turkse dans bekend en er zijn ook veel Kolbasti nummers op de plaat gezet. Het is dan ook is ook een te gekke dans. En een van de leukste uitvoeringen dateert uit 1973 uitgebracht door de Turkse componist, arrangeur, orkestleider en filmacteur Esin Engin en zijn orkest. De track verscheen op het album Modern Oyun Havaları (Exotic Oriental Belly-Dances Music). Het is een lekker funky, psychedelische, instrumentale uitvoering waarop je al buikdansend uit je dak kunt gaan.

Meer lekkere muziek

In de Boekenblues webshop vind je meer lekkere muziek. Ik heb heel wat platen, cd’s en muziekboeken in de kast staan. Ik koop ze bij kringloopwinkels, platenbeurzen en op online handelspagina’s als Marktplaats. Zo nu en dan zet ik ze te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste toevoegingen.

Bronnen: Guiness World Records, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00