Earl Tucker… de naam zegt je hoogstwaarschijnlijk niets. Zijn bijnaam was Snakehips en dat was niet voor niets, want hij danste zo soepel als een slang en wordt daarom gezien als uitvinder van de breakdance. Tucker was een grote attractie in de nachtclubs van Harlem in de jaren 1920. Hij had vele fans, waaronder Elvis Presley en Michael Jackson. Vandaag 14 mei, is het precies 85 jaar geleden dat hij stierf.
Earl Tucker: de man met de Snakehips
Kijk naar Earl Tucker en je snapt waarom hij Snakehips werd genoemd. Als een menselijke Boa constrictor kon hij zijn heupen buigen draaien en kantelen zodat zijn hele lichaam de vorm van een S-curve aannam. Snakehips Tucker was een man van naam en een grote attractie in Harlem-nachtclubs zoals de Cotton Club en Connie’s Inn. Hij werd geprezen op Broadway en in Parijs en speelde in diverse films. Hij stierf op 14 mei 1937 aan een mysterieuze ziekte, toen hij slechts 31 jaar oud was. Hij liet vrouw en een 10-jarige zoon achter.
Elvis the Pelvis
Elvis Presley werd twee jaar voordat Tucker stierf, geboren en had hem nooit zien dansen, maar toch was Tucker van grote invloed op de dancemoves van Presley. Elvis the Pelvis die ook wel Ol’ Snakehips werd genoemd, had goed naar de bewegingen van Tucker gekeken.
Earl Tucker bezeten van geesten?
Duke Ellington huurde Tucker in om te dansen met zijn band in de Cotton Club. Ellington dacht dat Snakehips zo goed kon dansen omdat Tucker afkomstig was uit tidewater Maryland. In dit gebied zou men heidense rituelen beoefenen en zouden de danser zijn bezeten van geesten en dat was volgens Ellington van invloed om de flexibiliteit van Tucker.
Crazy House
In de film Crazy House die op 1 november 1930 uitkwam, maakt Benny Rubin een tour door het Lame Brain Sanitarium en ziet vreemde patiënten. Zo ontmoet hij daar een iemand die violen vernietigd, een Deense operazanger en een danser met elastieken benen. Die danser wordt gespeeld door Earl Tucker. Twee minuten lang (vanaf 6.37) schittert hij in een prachtig wit shirt en glanzende gouden broek. Duidelijk is te zien dat zijn dansstijl een voorloper was de breakdance en de Moonwalk van Michael Jackson.
Duke Ellington
Het hoogtepunt uit de carrière van Tucker was in 1935, toen hij verscheen in een tien minuten durende film getiteld Symphony in Black: A Rhapsody of Negro Life. Het grootste deel van deze korte speelfilm gaat over Duke Ellington aan de piano. Het was een van de eerste films over de Afrikaans-Amerikaanse cultuur. Je ziet Duke Ellington en zijn orkest, Billie Holiday die de blues zingt en Snakehips die zijn eclectische en excentrieke dansstijl demonstreert.
Lekkere tracks
Er staan nog veel meer mooie muziek in de BoekenBlues Shop opgenomen. Check deze 3 tweedehands platen, die ik onlangs heb toegevoegd.
Bron: Alchetron, Artsedge, Harlem World Magazine, The New York Times