De fantastische dansers van Soul Train

Als je net zoals ik een soul en funk fan bent, dan ken je wellicht ook wel het Amerikaanse muziekprogramma Soul Train met als host Don Cornelius. Niet alleen de muziek, maar ook de dansers van Soul Train waren fantastisch.

De dansers van Soul Train

Soul Train was een soort Toppop maar dan met bijna alleen maar zwarte muziek. Het was the “hippest trip in America en er werd met name soul en funk ten gehore gebracht. Het programma was enorm populair en werd uitgezonden van 1971 tot ergens in 2006 en telde meer dan 1100 afleveringen. De artiesten deden meestal twee nummers, vaak live en werden tussendoor geïnterviewd. En als de artiesten er niet waren om hun liedje te laten horen, dan waren er de dansers. Die waren er echt waanzinnig. Nog steeds zie je filmpjes en beelden van de Soul Train dansers voorbijkomen. Op Giphy bijvoorbeeld.

Zwarte popcultuur in Amerika

Soul Train was 35 jaar lang het kloppend hart van de zwarte popcultuur in Amerika. Het was het programma waarvoor je thuis bleef je de nieuwste trends op het gebied van muziek, dans en mode kon ontdekken. En het was vaak het startpunt van grote muzikanten, zoals Curtis Mayfield, Jody Watley en the Jackson Five. Het waren voornamelijk zwarte muzikanten die in Soul Train optraden. Dennis Coffey was de eerste blanke artiest wiens muziek in Soul Train te horen was Dat was in 1972. Alleen hij was er zelf niet. De dansers van Soul Train deden hun werk op Scorpio.

En op 17 mei 1975 trad er live de eerste blanke artiest op en dat was Elton John. Daarna werd Soul Train een soort test voor alle muzikanten. Mocht je optreden in Soul Train, dan was je geslaagd als artiest!

Dansers van Soul Train
Soul Train logo: Bron afbeelding: Soul Train – soultrain.com, Public Domain, Wikipedia

Filmpjes van Soul Train

Ook op Youtube stikt het van de filmpjes met de dansers van Soul Train. Hieronder enkele van die filmpjes met de echte Soul Train dans.

Meer Soul en Funk

In de Boekenblues webshop vind je meer funk en soul. Ik heb inmiddels heel veel platen en tweedehands muziekboeken over deze genres. Ik struin kringloopwinkels af, shop op platenbeurzen en op online handelspagina’s als Marktplaats. Maar mijn kasten puilen uit en dus moet ik zo nu en dan wat te koop zetten. Bekijk hieronder de laatste 6 items die ik de shop heb gezet.

Bronenn: Vox, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00